Potravinoví moli jsou pro mnoho domácností doslova noční můrou. Tihle „malí šedaví motýlci“, jak je lidé často popisují, jsou problém proto, že se rychle množí a napadají zásoby v kuchyni. I když to může vypadat, že je potřeba dělat razantní kroky, ve skutečnosti to jde často jednodušeji. Ochrana potravin před těmito škůdci může být účinná, když víte, co dělat.
Co byste měli vědět o potravinových molích
Potravinoví moli napadají hlavně suché potraviny uložené ve skříních. Přitahuje je prostředí, kde mají přístup k vzduchu a vlhkosti. Samice kladou vajíčka do otevřených nebo špatně uzavřených obalů; z nich se líhnou larvy (které se živí těmi potravinami). Moli si rádi najdou úkryt v kartonových nebo tenkých plastových obalech, které nejsou dostatečně vzduchotěsné.
Nejlepší řešení – vzduchotěsné nádoby
Jednoduché, ale fungující řešení je přemístit všechny suché potraviny do vzduchotěsných nádob. Místo neustálého drhnutí polic nebo vyhazování peněz za drahé pasti, kvalitní nádoby zajistí dlouhodobou ochranu. Jsou nepropustné pro vzduch i vlhkost, čímž se snižuje riziko kontaminace.
Vhodné nádoby by měly být ze skla nebo z kvalitního plastu s dobrým těsněním. Skleněné sklenice s gumovým těsněním a kovovými sponami se osvědčily zvlášť dobře, protože víčka těsní a brání průniku vzduchu i šíření.
Jak přemístit a skladovat potraviny
Před přesypáním do nových nádob je důležité nádoby důkladně vyčistit. Když jsou čisté, označte je názvem produktu a datem nákupu (pomůže to sledovat čerstvost a udržet pořádek). Pokud je už nějaký produkt kontaminovaný, uzavřená nádoba zabrání šíření molů do ostatních zásob.
- Mezi suché potraviny, které je vhodné uložit do vzduchotěsných nádob, patří mouka, rýže, těstoviny a obiloviny.
- Ideálně by takto měly být skladovány všechny suché potraviny.
Další způsoby ochrany
Kromě vzduchotěsných nádob existuje několik dalších kroků, jak se proti molům bránit. Pravidelné čištění skříněk — vysávání a utírání polic směsí vody a bílého octa — pomůže odstranit vajíčka nebo larvy a podpoří ekologičtější přístup. Pravidelné kontroly zásob zase umožní odhalit kontaminaci včas a zabránit dalšímu šíření.
Můžete také zkusit přírodní odpuzovače, jako jsou bobkové listy, hřebíček nebo levandule (molové jejich vůni obecně nesnášejí). Vyhýbat se dlouhodobému skladování velkých zásob suchých potravin je rozumné, protože menší množství zásob znamená menší riziko napadení.
Pokud přijmete tyto jednoduché kroky, udržíte kuchyň čistou a organizovanou, aniž byste se museli uchylovat k drahým nebo drastickým prostředkům. Prevence napadení a ochrana zásob jde často dosáhnout drobnými změnami v tom, jak potraviny ukládáte — tím nejen zabráníte invazi potravinových molů, ale získáte i přehledněji uspořádanou kuchyň.